Du är här:
KSGs avgångselev Fanny Engström medverkar i ny novellsamling

En av våra avgångselever, Fanny Engström i ES14A, medverkar i novellsamlingen Stormiga känslor som ges ut av Bonnier Carlsen. Boken har tagits fram i samarbete med Berättarministeriet och samlar texter av ungdomar som bor eller går i skolan i Järva, Hagsätra och Södertälje.

Hej Fanny!
Hur känns det att din du har fått din novell publicerad?
− Det känns såklart helt fantastiskt och som en milstolpe i livet när ens första publicerade text kommer ut. Jag hoppas såklart att den första publikationen inte heller blir den sista!

Vad handlar din novell om?
− Att försöka men inte lyckas. Att sträcka ut sig över alla plattformar men inte räcka till. Att vilja så mycket så att inget blir av, och hur farligt lätt det är att fastna i den onda spiralen och bli frånvarande där man behövs som mest.

Vad är ditt bästa skrivtips?
− Jag brukar, på helt ovetenskapliga grunder, dela upp skrivningen i två delar. Det tekniska och det kreativa. Det tekniska handlar om att läsa all sorts litteratur, att göra sig bekant med språket och att helt enkelt kunna skriva så att texten flyter på i en behaglig melodi. Det kreativa handlar om att komma på en bra historia, en bra 'plot twist' och intressanta karaktärer. Att bemästra den ena delen är tyvärr inte till så stor nytta om man inte också bemästrar den andra. Känsla och personliga tankar är oerhört viktigt! Finns det ingen känslostark historia att berätta spelar det ingen roll att texten är grammatiskt korrekt.

− Så mitt absolut starkaste tips är att uppmärksamma båda delarna i ditt eget skrivande. Låt inget väga över, använd både kreativitet och teknik. Lyssna på svensklektionerna, läs historisk litteratur och lär dig grammatiken (nej jag är inte mutad av skolan för att säga detta), men glöm för allt i världen inte heller bort din egen kreativitet och passion! Det är jättesvårt och man är i ständig utveckling, jag har verkligen inte lärt mig hur jag ska göra än, men försök! Den ena delen utan den andra är som en prinsesstårta utan marsipanros - det vill man ju inte ha.

Läs mer om boken här!

Se en trailer för boken