Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Stor efterfrågan på läkemedelstekniker

Stor efterfrågan på läkemedelstekniker

Sverige är ett av de ledande länderna inom Life science och behovet av duktiga och kompetenta medarbetare är stort. Som nyutexaminerad läkemedelstekniker från Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildning är du efterfrågad på en superhet arbetsmarknad.

"Bara på PolyPeptide har vi under de senaste åren anställt sexton läkemedelstekniker som arbetar i vår produktion och som tidigare gått utbildningen på Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildning i Lund."


Life science-branschen består av företag som tillverkar läkemedel och utvecklar nya medicinska innovationer som förbättrar människors hälsa. Sverige är ett av de länder som ligger längst fram.

– Efterfrågan på kompetenta medarbetare är stor inom hela branschen. Det gäller inte minst läkemedelstekniker, säger Charlotta Rösing som är HR-koordinator på PolyPeptide Laboratories i Limhamn. Företaget har en storskalig tillverkning av olika läkemedelssubstanser som säljs till andra företag i läkemedelsbranschen runt om i världen.

– Bara på PolyPeptide söker vi mer eller mindre kontinuerligt nya medarbetare till vår produktion som har den kompetens som läkemedelstekniker har. 

Brist på läkemedelstekniker

Just bristen på kvalificerade medarbetare var en av orsaker till att PolyPeptide tillsammans med några andra Life sience-bolag valde att engagera sig för att ta fram en yrkeshögskoleutbildning som skräddarsytts för att passa branschens behov av specialutbildad personal.

– Utbildningen som varvar teori med praktik är på två år. De olika praktikperioder som är förlagda ute på företag. Där lär du dig hur olika processer fungerar, men också om säkerhetsarbete och hur du dokumenterar ditt arbete, berättar Charlotta.

En grundförutsättning för att klara utbildningen är att man har ett intresse för naturvetenskapliga ämnen – matematik, biologi, kemi, fysik och informationshantering. Studierna sker både i form av lärarledd undervisning, grupparbeten och som självstudier. De lärare som undervisar har mycket goda ämneskunskaper och industrierfarenhet. Lärarna kommer både från Lunds Universitet och från branschen, berättar Charlotta.

Har anställt fler studenter

Efter examen väntar en arbetsmarknad med stor efterfrågan på läkemedelstekniker inom en bransch som spås ha en lysande framtid.

– Bara på PolyPeptide har vi under de senaste åren anställt sexton läkemedelstekniker som arbetar i vår produktion och som tidigare gått utbildningen på Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildning i Lund. Många andra företag i branschen, vet jag, söker också kontinuerligt efter nya medarbetare.

– Arbetet som läkemedelstekniker är både omväxlande och spännande. Dessutom får man vara med i ett skede där det hela tiden händer nya saker i form av nya läkemedel och behandlingsmetoder. Många företag är mycket forskningsintensiva, avslutar Charlotta.

Vill du ta klivet mot ett nytt yrkesliv och förbättra människors hälsa?

Gör din LIA utomlands

Toggle module

Går du redan en yrkeshögskoleutbildning? Vill du göra din LIA-praktik i Europa? Ta kontakt med din utbildningshandläggare!