Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

×
Sök Meny
Du är här:

Bildbehandlare

STOCKHOLM. Som bildbehandlare arbetar du digitalt med de moment som ingår inom postproduktion av fotografisk bild; som bildbehandling, retusch, och tryckanpassning. Du har ett nära samarbete med fotografer och andra uppdragsgivare. Folkuniversitetet har ansökt om att få bedriva Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare. Vi inväntar nu besked från Myndigheten för yrkeshögskolan.

Bildbehandlare, Stockholm

Utbildningens möjlighet till att starta höstterminen 2017 och höstterminen 2018 behandlas just nu av Myndigheten för yrkeshögskolan. Vi kommer att få besked om vi kan starta utbildningen den 7 februari 2017. Vid positivt besked kommer ansökan till Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare att öppna den 10 februari. I samband med att vi öppnar ansökan kommer du att hitta arbetsprover och kursplaner här.

Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare är en kostnadsfri heltidsutbildning som omfattar 2,5 års heltidsstudier, 500 yrkeshögskolepoäng, och berättigar till studiemedel. Utbildningen har en lärandemålsnivå motsvarande SeQF 6. Vi har utökat den nuvarande kursplanen med arbete med rörlig bild, mer LIA och en valbar profilering mot antingen retusch av fotografisk bild, grafisk produktion eller color grading av rörlig bild.

Utbildningsstart:
Augusti 2017
Omfattning:
500 yh-poäng, 2,5 år
Studietakt:
Heltid, bunden
Antal platser:
18
Antal veckor LIA:
30
Efter utbildningen kan du arbeta som:
Bildbehandlare
Retuschör
Supportspecialist inom digital bildbehandling
Projektledare inom digital postproduktion av fotografisk bild

Relaterad information

Så snart vi har fått besked kommer du att hitta all information om utbildningen här på hemsidan. Du kan skicka en intresseanmälan för att få del av information via mail när beskedet kommer.

Ett yrke i en tid av ökad bildanvändning

Användningen av visuella uttryck som bilder och rörlig bild förväntas öka med 500% under den kommande tioårsperioden. Den digitala revolutionen inom fotoområdet har inneburit en stor förändring inom postproduktion av bilder. Under den analoga tiden fanns en uppdelning, där olika yrkesgrupper gjorde bildoriginal, andra retuscherade och en tredje grupp gjorde repro och tryckanpassning. Denna uppdelning har nu försvunnit och allt ryms idag inom det som kallas bildbehandling.

Som bildbehandlare behöver du ha en bred kompetens inom området. Allt ifrån kvalificerade kunskaper i bildbehandling, medverkan vid fotograferingar, postproduktion av både fotografisk- och rörlig bild till att tryckanpassa bilder för olika tryckförhållanden. Bilder ska idag inte bara tryckas; de ska användas på webben, skrivas ut i storformat, visas som rörlig bild och publiceras som appar. Inom många områden krävs utökad specialistkompetens. Som bildbehandlare arbetar du helt digitalt. 

En unik utbildning

Vi har yrkesutbildat bildbehandlare sedan 2008, då vi startade den kompletterande utbildningen Yrkeslinjen Digital bildbehandling vilken avslutades 2014. 

Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare startade höstterminen 2013 och vi driver idag landets enda yrkesutbildning med inriktning postproduktion av bild. Utbildningen har totalt 36 studerande fördelade på två årskurser. Utbildningen bedrivs parallelt och med samarbete med Yrkeshögskoleutbildningen Visuell Kommunikatör Fotograf.

Stora och små företag

Utbildningen är framtagen tillsammans med den bildbehandlande branschen och ger dig en bred kompetens för att kunna arbeta som anställd eller som egenföretagare inom yrkesområdet. Näringslivet finns hela tiden med i utbildningen; i ledningsgruppen, i undervisningen och under LIA – Lärande i arbete.

Exempel på olika delar inom yrket bildbehandlare:

  • Bildbehandling innebär att anpassa en bild efter dess användningsområde i allt från känsla till storlek och presentation.
  • Retusch innebär att med stor noggrannhet göra om eller lägga till/dra ifrån element i en bild så att den blir i enlighet med vad uppdragsgivaren önskar.
  • Tryckanpassning innebär att göra bildfiler tryckbara, det vill säga att anpassa bland annat så att färgerna blir så lika orginalbilden som möjligt.
  • Provtryck innebär att man simulerar tryckpressens resultat med hjälp av bläckstråleskrivare och speciell programvara.
  • Bildrestaurering innebär att bildbehandlaren "räddar" gammalt fotografiskt material som håller på att förstöras. Ingen fotografisk bild är tänkt att hålla för evigt!
  • Digital logistik och digitala arbetsflöden innebär att bygga upp rationella flöden för hantering av material.

Arbetsmetoder

Under utbildningen varvas föreläsningar och seminarier med olika typer av arbetsuppgifter hämtade från verkligheten. Näringslivet deltar aktivt i utbildningen och under totalt 32 veckor kommer du att under handledning genomföra Lärande i arbete – LIA på ett företag som arbetar med bildbehandling. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Målet med examensarbetet är att du ska initiera, planera och genomföra ett projekt, där du sammanfattar din utbildning och presenterar din kompetens för kommande arbetsgivare och uppdragsgivare.

Kontaktinformation:

Telefon: 08-789 42 00

direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tack för visat intresse, vi kontaktar dig inom kort!

Bildbehandlare

Toggle module
Toggle module
Myndigheten för yrkeshögskolan
Toggle module

Toggle module
Fotoskolan STHLM

Intervju med Andreas Skantze

Toggle module

© 2017 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.

Om webbplatsen Organisationsnummer