Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Du är här:
Röster om

Röster om Skara skolscen

Några tidigare elever vid Skara Skolscen berättar om sina upplevelser av utbildningen

Alexander Jubell

Alexander Jubell"Egentligen visste jag inte alls vad som väntade när jag sökte och kom in på Skara Skolscen. Jag hade inga som helst tidigare erfarenheter av teaterstudier och blev varse om utbildningen och skolan via en vän till mig som gick där då. Vad jag visste var att jag nog ville ge detta med skådespeleriet en chans. Helt enkelt, att ta reda på vad det innebar, och om det i så fall var något jag tyckte om.

Dock kunde jag väl aldrig tro att jag efter tre terminer skulle känna det, som jag känner nu angående detta. När jag tänker på lärarkåren vid Skolscenen känner jag spontant att de givit mig något väldigt fint. Som en fin present av något slag. Då handlar det inte enbart om deras erfarenhet och kompetens som för sig står som fundament för dom tre terminerna, utan någonting av största vikt för mig var att dagligen få ta del av på vilket sätt dessa människor förhåller sig till sina respektive yrken och konstnärskap.

Något som står som en symbol för Skara Skolscen är betydelsen av trygghet.  Man bor i en liten stad och jobbar intensivt med sina klasskompisar på många olika plan där man under en tid delar väldigt mycket. Man tar dom första stapplande stegen tillsammans i så många avseenden, man iakttar och iakttas och lever i ett dagligt utforskande, något som kanske inte alltid är bekvämt, lätt eller för den delen en dans på rosor, men gud vilken tillfredsställelse det skänker och vad viktigt det är, att våga tillsammans med någon annan. Med en ömsesidig respekt för var och ens personliga process så försvinner också oron om att själv göra fel eller inte vara ”bra” nog.

Med tiden kunde jag slänga mig ut i sammanhang och situationer som jag inte hade koll på, som jag var osäker i, men jag gjorde det fullt ut och helhjärtat för att jag vågade. Med en helhjärtad satsning kommer också utveckling, det går hand i hand. Är det något jag kan garantera, och något som alla vi Skolscenare har gemensamt så är det känslan av personliga framsteg. Den känslan är så klart lika individuell som det finns personer som delar den men jag lovar, ingen lämnar Skara Skolscen oberörd."

Alexander Jubell avslutade sin utbildning vid Skara Skolscen i december 2012. Han påbörjar sina studier vid teaterhögskolan i Malmö i augusti 2013.

Simon Rodriguez Strömberg

Simon Rodriguez Strömberg"Eftersom jag är från Skövde och spelade ungdomsteater i Skara så hade jag varit och sett en del produktioner på Skara Skolscen och bestämde mig ganska tidigt att det var den utbildningen jag ville gå. Jag sökte i april 2009 och kom in.

Det var en helt ny värld som öppnade sig för mig när jag började på Skara Skolscen. Jag visste sedan tidigare att det skulle vara en bra skola men jag hade inte kunnat föreställa mig att jag skulle utvecklas och få så mycket som skådespelare men också som person på bara 1,5 år. Skara Skolscen är en mycket krävande utbildning på alla vis och alla dagar är inte en dans på rosor men det är också en styrka tycker jag för det kommer att ställas krav på en i yrket och det tycker jag man får lära sig på ett bra sätt på skolan.Den är också otroligt lärorik och lustfylld, här fick jag lära känna mig själv och mitt instrument varje dag genom både röst, rörelse och scenframställning. På Skara Skolscen är man som en stor familj och kärnan till att skolan håller så hög standard år efter år är de fantastiska pedagogerna som hela tiden går in med hjärta och själ för att hjälpa unga skådespelare att nå sina mål.

Att skolan ligger i en liten stad var för mig bara positivt. Jag kunde ägna all min tid och fokusering på utbildningen. Skara Skolscen gav mig alla de verktyg som krävdes för att komma in på Teaterhögskolan som jag sökte sista terminen på skolan. Varje dag här i Malmö känner jag att jag har nytta av allt det som jag lärde mig i Skara. Jag har min ryggsäck med verktyg som jag kan plocka fram när jag behöver och det är ingen tvekan om vilket kunskapshus Skara Skolscen är.

Skara Skolscen är som en liten teaterhögskola på många sätt. Upplägget ser väldigt likadant ut med olika teaterblock så som barnteater, scenkollage och slutproduktion och hela tiden finns röst, sång och rörelse kontinuerligt på schemat, skolans bredd blir verkligen ett framgångsrikt koncept. Man är också en liten grupp där stort fokus läggs på samarbete och ensemblespel. Man får också individuella lektioner som är av mycket stort värde. Jag kände mig verkligen förberedd och redo att börja på teaterhögskolan när jag sökte.

Det är ingen tvekan om vilken betydelse skolan har haft för mig och min teaterresa. Jag hoppas att alla förstår vilken kulturskatt Skara Skolscen är och att den ska bevaras och fungera så som den gör idag. Den är otroligt viktig för unga skådespelare.

Det var Skara Skolscen som lade grunden för mig och startade min resa. Jag hade inte kunnat ha en bättre plattform att stå på. Skara Skolscen kommer alltid ligga mig väldigt varmt om hjärtat och jag är oerhört tacksam och stolt över att kunna säga att jag har varit elev där!"

Simon Rodriguez Strömberg gick ut Skara Skolscen i juni 2011. Nu studerar han första året vid Teaterhögskolan i Malmö.

Sofia Landström

Sofia Landström"Skara Skolscen är för mig en teaterskola i ordets rätta bemärkelse. Det är att läsa manus sent om kvällen, att darrande sjunga inför sina klasskamrater, att bli satt ur balans, och hitta den igen, att kontaktimprovisera, skapa sagoprojekt, poesiläsningar, scenkollage och slutligen en slutproduktion. Jag gick skolan 2009-2010 och jag tror att det kommer att vara mitt livs bäst investerade pengar. Jag hade hört att skolan skulle hålla en hög kvalitet.

Det gjorde den, och det beror helt och hållet på de fantastiska lärare som arbetar där och som jag upplever det, lägger ner sin själ i varje elev. Nu läser jag på skådespelarprogrammet vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, här får jag möta fler olika typer av skådespelarmetoder, men jag tänker att jag lade min grund i Skara.

Alltid när jag träffar mina Skaraklasskompisar slås jag av hur vackert det är att vi delar så mycket, vi har arbetat så tätt ihop och sett varandra i så många olika situationer, vilket känns som en oerhörd styrka. Det är väldigt intensiva år i ett litet sammanhang med stort engagemang. Jag är väldigt glad över att jag har gått på Skara Skolscen. "

Sofia Landström avslutade sina studier vid Skara Skolscen 2010 och går nu på skådespelarprogrammet vid Högskolan för scen och musik I Göteborg.

Victor Morell

Victor Morell"Jag trodde inte det var möjligt att utvecklas så mycket som jag gjorde under mina 1,5 år på Skara Skolscen. Skolan gav mig verktygen som krävdes för att kunna arbeta vidare mot mina ambitioner och drömmar inom skådespelaryrket.

Det som är så fantastiskt med skolan är framför allt lärarnas glöd för utbildningen och oss elever, de strävar verkligen efter att var och en ska utvecklas så mycket som det bara går. Det fina var att de även ställde upp för oss utanför skolan, de tvekade inte en sekund med att hjälpa till om man hade funderingar kring scenprov etc., vilket jag tycker säger en hel del om utbildningen. Det är så hög professionalitet på hela skolan.

Samtidigt som jag utvecklades mycket inom skådespelaryrket, utvecklades jag också väldigt mycket på ett personligt plan.Jag har nu påbörjat ett nytt spännande äventyr, vilket känns helt fantastiskt.
Skara skolscen kommer alltid betyda mycket för mig och min fortsatta utveckling.
Tack!"

Victor Morell gick ut Skara Skolscen dec 2009.

Cecilia Larsson

Cecilia"På Skara skolscen tycker jag att man får ett stort utrymme till att jobba intensivt i en sammansvetsad grupp. Där fick jag möjlighet att utifrån min nyfikenhet och vilja utgå från ett undersökande arbete där resultatet inte spelar så stor roll som vägen dit. Därför har skolan gett mig en stor säkerhet och ett driv till att fortsätta satsa på teatern. Skara gav mig en trygg plattform att stå på när jag tog mina steg in på scenskolan. På det sättet kändes det aldrig som att jag behövde börja om när jag kom till Malmö, utan istället fördjupa och fortsätta utveckla det jag fått med mig från Skara.

Jag tycker att skolans kärna är pedagogerna. De som jag mötte under utbildningen är verkligen eldsjälar som brinner för skolans existens och för att eleverna ska få ut så mycket som möjligt av sin tid. Det är pedagogerna som gör utbildningen till vad den är. De har dessutom själva varit, eller är fortfarande, ute i branschen och kan på det sättet ge ett stöd i att de själva varit med och vet hur det är. Lärarna har gett mig en bred kunskap, som jag anser inte fokuserar på bara en strikt metod, utan där man själv är med och skapar mallen för det sceniska arbetet utifrån vilja och handling. På det sättet känner jag mig fri och självständig i min fortsatta utbildning.

Jag sökte bara Skara skolscen som eftergymnasial utbildning, det var egentligen bara för att jag blev tipsad om utbildningen av en lärare. Eftersom jag kommer från Stockholm så ville jag söka mig till en mindre stad för att jag trodde att det skulle bli ett större fokus på teatern då. Och det blev det verkligen. Jag och mina klasskamrater levde och andades teater i ett och ett halvt år, och hittade en väldigt fin gemenskap och sammanhållning just på grund av det. Jag har kontakt med nästan alla i min gamla klass idag, och jag vet att vi alltid kommer att ha varandras rygg när vi sen ses ute i teatervärlden och det känns väldigt bra.

Jag hoppas verkligen att Skara förstår hur mycket skolan har betytt för många elever, och hur mycket inspirerande kultur som kommunen får tillbaka.
Att gå denna utbildning och få chans att lägga sin energi på ett kreativt skapande tillsammans med pedagoger och andra elever var avgörande för mig beträffande om jag skulle fortsätta satsa på det jag tycker mest om."

Cecilia Larsson gick ut Skara Skolscen våren 2008.

Om skolan

Toggle module
Toggle module
Toggle module