Du är här:

Skara Skolscens historia

Carl Erik Proft — Han skapade scenen

Carl Erik ProftÅr 1959, när Carl Erik Proft var lärare på folkhögskolan i Axvall, gjorde han en resa till Strasbourg och teaterskolan Centre Dramatique de l´Est. Han blev auskultant vid skolan i ett knappt halvår. Väl hemma i Sverige använde han kunskaperna han inhämtat i Strasbourg till att 1962 starta en teaterskola i Skara. Skolan fick namnet Skara Skolscen.

Från början utgick det mesta på skolan från Carl Erik Proft. Snabbt visade sig hans enkla modell genial: undervisning i improvisationsteknik och inlevelsemetodik, samt synkronisering av röst och rörelseteknik. Skolan expanderade efter hand, men bara på lärarsidan. Konceptet är än i dag intakt — ett litet antal elever ger större resultat per elev. I dag har cirka 200 av skolans tidigare elever teater som sitt yrke.

Jerzy Grotowski

Jerzy GrotowskiJerzy Grotowski är en av förgrundsfigurerna inom västerländsk teaterpedagogik. Grotowski-metoden är i dag ett använt begrepp på scenskolor världen över. I samband med sitt besök på Skara Skolscen fick han frågan om Skara verkligen var en tillräckligt stor stad att härbergera en skådespelarutbildning av hög kvalitet.

Grotowski svarade: "Det är min bestämda uppfattning, att en undervisning av det här slaget bör ligga i en liten stad. Själv har jag byggt upp min teater i en liten stad och det är jag mycket tacksam för. Där kunde vi i lugn och ro ägna oss åt det uppbyggnadsarbete, som är nödvändigt inom det här området. Sammanfattningsvis anser jag alltså, att jag knappt kan tänka mig bättre arbetsförhållanden än dem som Skolscenen arbetar under."

Toggle module