Du är här:
Intervju med Julia Ekström Vasseghi

Med sikte på ett eget märke

Efter Modeskolan STHLM flyttade Julia Ekström Vasseghi till London för att fortsätta sina studier inom modedesign. Vid sidan om studierna skapar hon nu kläder på beställning. Hon har bland annat sytt scenkläder och en brudklänning. Här tipsar hon om hur man kan utnyttja studierna till max för att kunna jobba med modedesign i framtiden.

Mer information om utbildningen

Berätta lite om vem du är och vad du gör du idag.
Hösten 2015 flyttade jag till London för att fortsätta mina studier inom modedesign. Jag går en ettårig kurs som heter Foundation Diploma in Fashion Design vid West London College. Här får jag verkligen en inblick i hur en designer jobbar med idéutveckling. Det är mestadels ett skissande, målande och skapande blandat med en hel del arbete med research. I slutet av varje projekt får vi skapa ett designverk som ska visas upp i slutet av året på vår egen modevisning.
Sedan jag gick ut Modeskolan STHLM har jag skapat kläder på beställning, förra året gjorde jag bland annat scenkläder till en sånggrupp. Jag fick även äran att sy en brudklänning – ett fantastiskt uppdrag som verkligen satte prov på mina kunskaper i sömnad, konstruktion och materiallära från utbildningen på Modeskolan STHLM.

Vad är roligast med det du gör?
Roligast med utbildningen jag går nu är att jag måste släppa alla idéer om kläder. Allt jag lärt mig om passform och balans är absolut användbart då vi mest jobbar på provdocka, men vi får absolut inte skapa "plagg". Det är en fantastisk resa jag gör i varje projekt, från en liten idé med återvinningsbara plastflaskor till ett bärbart konstverk gjort av plasten från flaskorna. Vi tittar mycket på arkitektur, gamla och samtida konstnärer och spännande designers så som Iris Van Herpen och Bea Szenfeldt. Det finns så mycket material man kan skapa bärbar konst och mode av.

Vad har du haft mest nytta av från Modeskolans utbildning?
Jag lärde mig mycket om passform, balans och inte minst om hur olika material beter sig. Kollektionsupplägg och presentationskunskap har också varit till nytta och framförallt all övning i teckning. Jag lärde mig att måla efter vad ögat ser utan förutfattade idéer om hur det borde se ut. Till exempel inom kroki där perspektiv och vinklar verkligen är nyckeln till en bra skiss. Att skissa en fot som du ser den är inte alls samma som att skissa en fot från minnet.

Har du några tips till blivande studenter på Design, Konstruktion och Sömnad?
Utnyttja timmarna i skolan och lärarnas kunskaper. Det är få skolor som erbjuder så många undervisningstimmar som du får på Modeskolan STHLM. Lärarna har massor av kunskap, erfarenhet och kontakter – var nyfiken och våga fråga om hjälp och tips. Lärarna är er bästa länk in i modebranschen.
Tidigare har jag även studerat modevetenskap på Stockholms universitet. Det är något jag kan rekommendera alla modeintresserade att göra för att få en bredare och mer djupgående syn på mode och vad det verkligen är. Alla utbildningar inom modedesign på universitetsnivå kräver skriftliga arbeten för ansökan och det är jättebra att ha en ordentlig grund i modehistoria och i modeindustrin, även om det är sömnad eller design man vill hålla på med.

Vad har du för framtidsplaner?
Jag planerar att studera vidare i tre till fyra år till här i London. Jag har sökt några olika utbildningar och är nu väldigt glad att ha fått en plats på ett av mina toppval, Kingston University, Fashion Design. Sedan vill jag arbeta på ett modehus eller för en designer ett par år innan jag startar mitt eget märke.

Se mer av Julia på Instagram

Intervjuer Modeskolan

Viktiga datum och tider

Sista ansökningsdatum 7/8.

Läsåret 2017/18: 4/9 2017 - 8/6 2018
Schemalagd studietid: Måndag - fredag

TILL ANSÖKAN

Vad kan du göra efter utbildningen?

Följ oss

@modeskolansthlm