Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Joanna Mäki

Modedesigner som ifrågasätter normer

Direkt efter utbildningen på Modeskolan kom Joanna Mäki in på Beckmans modeprogram. Nu har hon tagit sin examen och börjar sitt nya jobb som designassistent på Cheap Monday.

Mer information om utbildningen

Berätta om vad du gör just nu!
– Jag har gått på Beckmans i tre år och har just tagit min examen. Examensarbetet visades på Berns för några veckor sedan och nu ska jag börja jobba. Det är skönt att tjäna lite pengar och kunna göra sina egna projekt vid sidan av jobbet.

Vad är mode för dig?
– Mode har mycket med psykologi och människor att göra. Om individualitet och att kunna uttrycka sig själv genom sina kläder.

Varför sökte du till Modeskolan?
– Jag började med att gå på Lunds Konst/Designskola på Folkuniversitetet i Lund. Där fick jag en konstnärlig grundutbildning och fick prova på flera konstnärliga uttryck för att hitta min egen form. Jag var egentligen rädd för att börja med mode och att bli egenföretagare, vilket nästan är ett måste i branschen. Det krävs så otroligt mycket tid och arbete för detta. Men jag upptäckte att jag började fundera allt mer på mode och hur mina uttryck kunde gestaltas som kläder, när jag skapade. Så jag sökte till Modeskolan och fick se en helt ny värld. Även det jag trodde skulle vara tråkigt var roligt och jag blev helt såld.

Har du kunnat använda dina erfarenheter från Modeskolan på Beckmans?
– Absolut! En grundläggande utbildning är ett krav för att ha en chans att komma in på Beckmans och jag kände att jag hade fått en gedigen grund att stå på efter året på Modeskolan. Jag fick lära mig både mönsterkonstruktion och sömnad, hela paketet från idé till färdigt plagg. Jag kan fortfarande längta tillbaka till skolan och den fantastiska klass vi hade här.

Vad är roligast med det du gör?
– Det är researcharbetet, att få gestalta någonting utifrån en skiss och se det ta tredimensionell form. Det är ett jobb som hela tiden handlar om problemlösning och det gillar jag. Sedan gillar jag att jobba med många olika material. Redan på skisstadiet väljer jag material för att veta hur jag ska kunna jobba med plagget. På Modeskolan väcktes verkligen mitt intresse för material och hantverk. Nu har jag precis varit i London för att köpa tyger och där kan man hitta så mycket som inte finns här. Väldigt inspirerande!

Har du något favoritmaterial?
– Ulltyger är roligt och tacksamt att jobba med. Det går att forma som man vill, vilket gör att man kan skapa väldigt roliga och fantasifulla saker.

Vad är det viktigaste du har tagit med dig från Modeskolan?
– Jag fick med mig en förståelse för vad som krävs i den här branschen. Utbildningen gav mig en bra grund att bygga vidare på. Våra lärare var väldigt intresserade av oss studenter och det vi höll på med och satt på väldigt mycket erfarenhet och kunskap. Vi fick också träffa inspirerande gästlärare, som designern Per Engsheden och Carita Järvinen.

Hur skulle du beskriva dina kläder?
– Jag gör bärbara kläder som människor ska kunna använda, för mig är det inte intressant att bara göra kläder som ska stå på en utställning. Jag vill göra mode som främst riktar sig till kvinnor, men det behöver inte vara kläder för bara män eller kvinnor. Mina kläder har en svart humor. För mig är det viktigt att ifrågasätta och vara respektlös inför de modekoder som råder. Det finns många som är alltför rädda för att sticka ut utanför normen.

Har du något favoritplagg?
– Byxa och kjol i ett plagg, en slags mutation. Det är två tacksamma former som går att göra mycket med.

Vad har du för drömmar och tankar om framtiden?
– Jag funderar på att plugga vidare och ta en master i kläddesign, kanske i London. I framtiden hoppas jag kunna starta ett eget klädmärke och ta fram egna kollektioner. Att vara den som står bakom och designar, vilket jag trivs med bäst.

Foto: Henrik Eriksen

Intervjuer Modeskolan

Toggle module

Viktiga datum och tider

Toggle module

Sista ansökningsdag: 4/6 2018.

Läsåret 2018/19:
Utbildningen startar 3/9 2018 och avslutas 7/6 2019.
Schemalagd studietid: Mån-fre.

Vad kan du göra efter utbildningen?

Toggle module

Följ oss

Toggle module
Instagram

@modeskolansthlm

Facebook

folkuniversitetetmodeskolan

Film ReDesign

Toggle module