Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Alexandra Werner

Alexandra vågade satsa på sin dröm!

Alexandra Werner är bara 22 år men har redan satt upp egna modevisningar, drivit egna nattklubbar och startat ett eget klädmärke.

Kolla in Alexandras design

För ett par år sedan gick hon ut Modeskolans Konstruktions- och sömnadslinje och börjar nu sista året på sin kandidatexamen inom Fashion Womenswear i London, en utbildning hon kunde hoppa på andra året direkt tack vare sina erfarenheter från modeskolan. Efter att ha arbetat med sitt eget företag som är verksamt inom design, show- och event producing, arbetat som assistent till Christina Strindlund som driver märket FVH, ”Fräulein von Hast” samt Londonbaserade printdesignern Mirjam Roudén, fokuserar hon nu på att gå från egenföretagare till ett större kontor där hon vill vara en del av en större process. På FVH:s butik på Pipersgatan i Stockholm kommer man dock fortsätta hitta Alexandras unika kläder till försäljning under hennes eget märke ”Alexandra Werner”.

– Jag var självlärd när jag sökte Modeskolan och ville gå en utbildning för att mina kläder skulle få samma kvalitet som skräddarsydda kläder. Jag hade gått teckningskurser på Folkuniversitetet tidigare och tyckte att det var en bra skola. Många skolor utomlands är betydligt längre, ofta 3-5 år, och kräver arbetsprover. Jag tyckte att Modeskolan var en bra start och ett bra alternativ och dessutom billigare än både Tillskärarakademin och många skolor utomlands, säger Alexandra.

Alexandras intresse för mode började antagligen redan när hon vid åtta års ålder vann en tävling med Polarn o Pyret som hette ’Kläder av barn för barn’ i vilken hon designat en brun stretch-jeansjacka som hon tillsammans med ett designteam fick vara med och ta fram. Att se sin kreation hänga i butiken stannade kvar i minnet och intresset återupptogs sista året på högstadiet då hon sydde sin avslutningskjol. Efter det fortsatte hon att sy, experimentera och lära sig på egen hand. Hon började tidigt visa sina kläder på modevisningar på ungdomscaféer och i samma veva började hon också driva två nattklubbar ihop med några kompisar. Nattklubbarna ”Klubb Konstig” och ”Kaos” som Alexandra driver än i dag och som fungerar som forum för design och konst. Alexandra ansvarar för modevisningarna där hon inte bara visar sina egna kläder utan även andras, bland annat en del tidigare elever från Modeskolan.

Nu flera år från den skolavslutningsdagen har hon utöver event och modevisningar hunnit delta i en utställning av Lidingös kläder genom tiden (där Alexandras kläder visades ihop med kända designers som Gunilla Pontén), assistera och representera andra designers, delta i modemässan Fresh Fish, pendla mellan studier i London och jobb i Stockholm, samt är partner i ett stort event under Stockholms modevecka som heter Fashion12. Målet är ett jobb på ett ställe.

Vilket är ditt bästa minne från Modeskolan?

– Lärarna! De lärde mig inte bara att sy kläder utan lärde även ut tålamod, integritet och vikten av kvalitet. Oftast känns det som att jag har det året att tacka för allt. Jag håller fortfarande kontakt med mina lärare och längtar ärligt tillbaka till det strukturerade lugn och effektivitet det året bestod av.

Intervjuer Modeskolan

Toggle module

Viktiga datum och tider

Toggle module

Sista ansökningsdag: 4/6 2018.

Läsåret 2018/19:
Utbildningen startar 3/9 2018 och avslutas 7/6 2019.
Schemalagd studietid: Mån-fre.

Vad kan du göra efter utbildningen?

Toggle module

Följ oss

Toggle module
Instagram

@modeskolansthlm

Facebook

folkuniversitetetmodeskolan

Film ReDesign

Toggle module