Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Elin Hagström

Konstskolan utökar med Industridesign

Konstskolan fortsätter växa, och till hösten utökar vi med ytterligare en konst- och kulturutbildning – Industridesign. Gemensamt för våra fyra olika inriktningar är att de alla ger dig underlag och arbetsprover för att kunna söka vidare till konst- och designhögskolor, berättar Elin Hagström, utbildningsledare på Folkuniversitetets konst- och kulturutbildningar.

Hej, vem är du?
– Jag har nyligen tillträtt tjänsten som utbildningsledare för Folkuniversitetets konst- och kulturutbildningar. I grunden är jag utbildad konstvetare och har arbetat med samtidskonst i många år, först som director på ett Stockholmsgalleri och därefter som verksamhetsledare för en av de stora konstmässorna.

Konstskolan utökar med en ny konst- och kulturutbildning till hösten "Industridesign". Berätta!
– Ja det ska bli kul! Det är en ettårig högskoleförberedande designutbildning som ger grundläggande kunskap inom industridesign, grafisk form och aktuella programvaror. Du får också chansen att utveckla ditt individuella formspråk och din förståelse för designprocessen. På utbildningen lär du dig metoderna för att arbeta fram förslag på produkter där stort fokus ligger på hållbarhet. Du får personlig handledning och verktyg för att bygga upp en portfolio för att kunna söka vidare till högskola i Sverige eller utomlands.

Varför ska man välja just Konstskolan om man vill gå en konstnärlig utbildning?
– På Konstskolan får du verktyg för att utveckla ditt konstnärliga arbete på ett praktiskt och teoretiskt plan. Det handlar om att man får ett sammanhang där idé- och processtänkande finns med redan från första dagen. Konstskolan fungerar som en språngbräda till högskolan. Därför ligger våra utbildningar i linje med universitetets kurser.
– Alla våra lärare är yrkesverksamma och specialiserade inom sina respektive utbildningsområden. De har en uppdaterad syn på konstnärligt arbete och design och vet vad du behöver i din portfolio för att ta dig vidare till högre utbildningar. Dessutom har vi fantastiskt fina lokaler mitt i Stockholm vilket betyder mycket för skolans atmosfär och tillgänglighet.

Hur ser upplägget ut på de olika utbildningarna?
– Konstskolans utbildningar är alla ettåriga heltidsutbildningar som innehåller olika delmoment där teori och praktik blandas. Den bredaste är Konstnärlig grundutbildning. Här får du övning i en mängd olika konstnärliga metoder och verktyg, du får träna ditt seende och du ges möjlighet att hitta ditt eget uttryck.
– På Konst och design lär du dig de konstnärliga verktygen som är förutsättningen för att kunna visualisera en design-idé och utveckla en känsla för färg och form.
– Projektkonst riktar sig främst till dig som redan har tankar om hur du vill fördjupa dina konstnärliga arbeten. Projektutbildningens fokus ligger vid det egna konstnärliga utforskandet och lärarledda projektuppgifter.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill gå på Konstskolan?
– Att lita på dina idéer, tänka processinriktat och göra genomarbetade arbetsprover.

Vad kan man göra efter att man gått Konstskolan?
– Alla fyra konstutbildningar ger dig underlag och arbetsprover för att kunna söka vidare till konst- och designhögskolor, i Sverige eller utomlands, vilket de flesta gör. En del startar egna designföretag, frilansar som formgivare och designers eller blir tatuerare.

Intervjuer Konstskolan

Toggle module

Viktiga datum

Toggle module

 Är du intresserad av att lämna in en sen ansökan till så är du varmt välkommen! Det går bra att söka flera utbildningar samtidigt.

Utbildningen pågår: HT19-VT20
Startdatum: 2/9 2019
Schemalagd studietid: mån-fre.