Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Per-Anders Pettersson

Dokumentärfotograf med öga för djup

Tålamod och uthållighet samt att ha förmågan att gå på djupet är oerhört viktigt när man jobbar som fotograf idag. Det menar Per-Anders Pettersson, dokumentärfotograf baserad i Kapstaden. Den 31 oktober kommer han till Folkuniversitetet för att berätta om sitt arbete. Hans föreläsning tar avstamp i hans första resa till Sydafrika 1994, då han följde Nelson Mandela och ANC:s valkampanj. Det var då han förälskade sig i landet, som sedan många år är hans hem.

Hej Per-Anders, vem är du?
– Jag är född och uppvuxen i Borås. Under ett par år bodde jag i Stockholm och gjorde lumpen på tidningen Värnpliktsnytt, och därefter arbetade jag ett år på Expressen. 1990 flyttade jag till New York, frilansade som fotograf och var baserad där i tio år, tills jag flyttade till Sydafrika.

– Jag har arbetat som dokumentärfotograf i snart 30 år, mest för internationella tidskrifter, samtidigt som jag har arbetat med egna projekt. Jag har gjort två böcker: Rainbow Transit om Sydafrika, och African Catwalk, som speglar den växande modeindustrin i Afrika.

Vad kommer din föreläsning att handla om?
– Den kommer att handla om mitt första besök i Sydafrika under valet våren 1994, då jag följde Nelson Mandela och ANC. Jag kommer även berätta om andra projekt under mina år i Sydafrika, som resulterade i fotoböcker. African Catwalk turnerar just nu som utställning i Sverige och runtom i Europa. Jag kommer även prata om mina pågående projekt i Soweto och Kongo Kinshasa, där jag följer de kongolesiska Sapeurerna. ("Sapeurs" betyder "smakfulla och eleganta personer", som köper dyra modemärken för att se både rika och stiliga ut)

Vilken är den största utmaningen som fotograf idag?
– Det är nog att kunna göra saker som går på djupet och som bryter mot den massiva mängd av bilder vi ser varje dag. Genom att antalet bilder har ökat (och att alla är fotografer) så är det viktigt med genomarbetade projekt, som kan visas både som vandringsutställningar och i bokform.

– En annan utmaning är att det finns mycket fler unga och välutbildade fotografer nuförtiden, och färre uppdrag, så det gäller att hitta ett sätt att försörja sig på som fotograf. Det är inte helt lätt.
Per-Anders tycker inte att han har någon speciell talang att tala om, men att han är bra med folk när han arbetar. Han är också en person som aldrig ger upp. I dagens samhälle, där allt snurrar så snabbt, är det viktigt att ge saker tid, att ha tålamod och att återvända till platser igen och fotografera.

– I ett annat liv skulle jag blivit modefotograf eller inredare. Jag gillar vackra saker och jag har ett bra öga for det, berättar Per-Anders.