Du är här:
I år satsar vi extra på dans och hälsa!

Med vår satsning på danshälsa vänder vi oss till exempel till unga med prestationsångest, personer med Parkinson sjukdom, äldre personer och nyanlända svenskar.

Vi kommer att arbeta både i våra egna lokaler och ute i samhället, med dansträning, workshops och föreläsningar. Vi kommer också att starta nya pilotprojekt och knyta an verksamheten till aktuell forskning. Balettakademien är FaR legitimerade, vilket betyder att du med Fysisk aktivitet på recept är välkommen på ett vägledande samtal och att träna hos oss.

Åsa N. Åström är projektledare och ämnesansvarig för Danshälsa under 2018. Åsa är utbildad på Balettakademien och har arbetat som dansare i över 20 år både som frilansare, på institutioner och i olika danskompanier i Sverige och utomlands. Som koreograf driver hon projekt i egen regi och i olika samarbeten. Hon arbetar ofta med Communitydans, där olika grupper i samhället får uttrycka sig genom dans, och har arbetat konstnärligt med bland andra asylsökande och äldre.

På Balettakademien kommer Åsa att starta upp samarbeten med olika grupper och vara en länk mellan närsamhället och institutionen. Hon vill öppna upp Balettakademien och visa på att dans är för olika typer av kroppar och ger hälsoeffekter till olika diagnoser och funktionsskillnader. Hon är driven i att dansen och dansaren har kunskaper med möjlighet att förändra, att få människor att mötas, och att utveckla sina känslo- och uttrycksregister.

Inom projektet Danshälsa erbjuder vi:

Dans för Parkinson, dansträning för personer med Parkinson
Dance for PD är ett koncept utformat av Mark Morris Dance Group. På Balettakademien har vi två grupper som leds av tre danspedagoger, utbildade till ledare för Dans för Parkinson. Vi samarbetar också med Moderna Museet i Stockholm, och har flyttat klassen dit i två omgångar. I december 2017 skapades en Dans-vernissage på Moderna Museet med deltagarna i Dans för Parkinson.

Se en trailer till filmen Capturing Grace, med Mark Morris Dance Group

Rehabilitering med kultur
Balettakademiens pedagoger, Åsa N. Åström och Åsa Elowson, har workshops för personer med långvarig smärta och ursprung från andra länder. Det ingår i ett större projekt tillsammans med Danderyds sjukhus, DIS/Dans i Stockholm stad och län och Kulturförvaltningen Stockholms läns landsting, där deltagarna får prova olika konstformer som rehabilitering. Projektet utvärderas av Danderyds sjukhus.

Danssteget
Vi har inlett ett samarbete med Danssteget och läkaren och dansläraren Jill Taube. Jill har kurser på Balettakademien under våren 2018. Danssteget kombinerar föreläsning och samtal med dans och rörelse. Exempel på ämnen som tas upp är hälsa, fysisk aktivitet, dans, depression, oro och ångest, sömn, utmattningssyndrom, fysisk aktivitet på recept. Kursen är öppen för alla.

Toggle module