Sök Meny
Ylva Yngvesson

Ylva Yngvesson

- Det här är ingenting konstigt egentligen. Vi har bara möjligheter och det gäller att vi kan ta vara på dem och satsa krutet på rätt sak, säger Ylva Yngvesson.

Ylva Yngveson är engagerad i Gilla din ekonomi, och som har undervisat de nya informatörerna, är. Hon är chef för Institutet för Privatekonomi på Swedbank och ser de nationella konsekvenserna av vårt engagemang i pensionssparandet.

Varför måste vi bli bättre på privatekonomi?

Det här otroligt viktigt för att samhället ska fungera på ett bra sätt. Bra kunskaper i privatekonomi gör att finans- och penningpolitik kan landa rätt när man försöker göra olika åtgärder. Det handlar också om att vi har ett mycket större ansvar som individer idag och det är viktigt att vi har förutsättningar att hantera det. 

Ställs det för höga krav på människor idag?

Det här är inte bara aktuellt för Sverige, utan det är någonting som både EU och OSCD jobbar med. Vi har haft en stor omsvängning. Förr behövde vi inte bekymra oss om någonting, allting har varit styrt. Nu när vi ska fatta fler beslut själva kan många tycka att det jobbigt. Staten verkar ställa stora krav, men det här är ingenting konstigt egentligen. Vi har bara möjligheter och det gäller att vi kan ta vara på dem och satsa krutet på rätt sak. Där kanske vi behöver lite hjälp, så att vi inte lägger tid på fel saker.

När ska man spara?

Det finns två inkomsttoppar där man bör spara mycket – den första och sista tiden på arbetsmarknaden. De flesta är medvetna om den sista toppen. När huset är avbetalat och barnen flyttat ut och man har sin högsta lön – då ska man spara. Den första toppen, som många glömmer, kommer när man nyss flyttat hemifrån, har låga utgifter och just börjat få lön. 

Var ska man börja? 

Det första steget är att bestämma sig. För att spara måste man ju faktiskt avstå från konsumtion. Sedan bör man ta reda på hur mycket pengar man har och hur mycket man kan sätta av. Om man börjar sent får man sätta in mer. Våga lyft blicken och förstå att det inte handlar om hundralappar utan faktiskt om tusenlappar som man behöver sätta av för sin egen skull. Man får vara egosmart. Gå in på aktiemarknaden och spara inte bara i räntesparformer. 

Tips från Ylva Yngvesson

Sälj aktier i tid, det vill säga när man är nöjd, inte när de börjat sjunka. Jaga inte hög avkastning. Sprid ditt sparande. Gå in på dinpension.se

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila