Distansutbildning Fartygsbefäl kl 8*Löpande start*

Löpande kursstart!
För lägsta yrkesbehörigheter.

Enbart examen medför generellt rätt att yrkesmässigt vara befälhavare i fartyg med bruttotonnage 20 i Inre fart.
Med föreskriven sjöpraktik och under vissa förutsättningar kan det utsträckas till att i Inre fart vara befälhavare i fartyg med bruttotonnage 70 och styrman med bruttotonnage 500.

Detta är kursen för dig som via Internet vill komplettera dina teoretiska förkunskaper till Fartygsbefäl klass VIII-nivå.
Det ger dig möjlighet att föra t.ex. mindre taxibåtar, egen båt i charter, dykarebåtar, båtar vid kommersiell demonstration samt egen båt i viss egenföretagareverksamhet.
För yrkesmässigt fiske med mindre båtar krävs vanligen också minst Fartygsbefäl klass VIII.

I kursen ingår
• Författning
• Radar
• Bryggtjänst
• Personlig och passagerares säkerhet

Övriga kunskaper för att uppfylla tentamenskraven för Fartygsbefäl klass VIII i Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om utbildning och behörigheter för sjöpersonal SJÖFS 2007:11 förutsätts du redan ha.
Dessa är Navigations- Miljö-och fartygsteknikkunskaper på ungefärlig Kustskepparintygsnivå samt VHF-certifikat.
Dessutom måste du ha Intyg om praktisk bryggtjänst och radarutbildning/träning, om Brandutbildning/träning samt om ABC-sjukvård.
Saknar du något av ovanstående kan vi sannolikt hjälpa dig med det.

Arbetssätt
Sex av kursplanen styrda virtuella lektioner, var och en knuten till närmast föregående. I varje lektion ingår för kursavsnittet lämpliga övningsexempel med lösningar. Efter sista lektionen får du ett testprov som kräver virtuell kontakt med kursledaren.

Du läser i din egen takt under de tolv veckor din individuella kod är giltig och får via e-post snabbt svar på eventuella frågor och funderingar. Hela tiden kan du också ha en virtuell dialog med kursledaren och övriga deltagare. All kontakt sker via First Class på Internet.

Vi är flera lärare och administratörer som svarar på e-post till Internetkurserna. Vår ambition är att inom 24 timmar svara på frågor som kommit in under kontorstid; det har vi levt upp till sen vi startade vår första Internetkurs januari 2005. E-post till femkorta@folkuniversitetet.se går de direkt till "jourhavande" och du får snabbt svar.

Läs vad våra kursdeltagare tycker!
Se länken längst ner på sidan.

Förutsättningar
Inga större krav på dator och datorvana ställs.
I lektionerna finns både vanliga textfiler, PDF-filer och Flashfiler. För att läsa PDF behövs Acrobat Reader och för Flash behövs en Plug-in.
Detta finns normalt redan i din dator men du uppmanas annars automatiskt att enkelt och gratis laddas ner dem. Flash kan bara läsas on-line med bredbandsuppkoppling om minst 0,5 Mbit.

Material
Kursen fungerar i sig själv som lärobok och du behöver bara ha penna, passare, transportör och linjal.
Dock kan läroboken som denna kurs bygger på köpas som tillval.

Examinering
ligger utanför Folkuniversitetets åtagande. Men vi hjälper dig att kontakta Sjöfarthögskolan i Kalmar, Chalmers i Göteborg eller någon av de förordnade examinatorerna på andra orter.
Avgiften för Högskolans prov är 1000 kr. Då måste föreskrivna syn- och hörselkrav styrkas med läkarintyg.

Vårt kursledarteam håller kontakten med deltagarna.

Kallelse
Du får dina koder och övriga inloggningsinstruktioner via e-post inom en vecka från det vi behandlat din anmälan.

Kontakt och information
Kursadministratör: info.sydvast@folkuniversitetet.se Kursledarteam: femkorta@folkuniversitetet.se

Som alltid i datorernas värld måste vi reservera oss för tillfälliga driftstörningar på våra servrar.

Lärarteamet FemKorta Rainer Weich

Bokning