Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Karlsborgs Fästning och Forsviks Bruk

Karlsborgs Fästning och Forsviks Bruk

För att delta på denna resa krävs medlemskap i Örebro Senioruniversitet.

Karlsborgs Fästning och Forsviks Bruk

Vi börjar med Karlsborgs fästning, som firar 200 år i år. Efter att Sverige förlorat Finland till Ryssland i kriget 1808-09, blev Stockholm plötsligt en gränsstad och mer utsatt än tidigare.

Planen, som drevs framåt av Göta kanals byggnadsherre Baltzar von Platen, gick ut på att en central fästning skulle byggas inne i landet, så att den svenska armén skulle få mer tid på sig att mobilisera. Samtidigt skulle också kungafamiljen, regeringen och guldreserven kunna flyttas till säkerhet inne i landet - om det blev krig.

Närheten till Göta kanal skulle underlätta transporterna. År 1819 beslutade Carl XIV Johan att en fästning skulle anläggas.

Vi börjar med en guidad tur med bussen. Efter lunch i försvarsrestaurangen Kastanjen får vi en guidning i fästningsmuseet. En trappa upp ligger Garnisonskyrkan som fram till 1925 var avsedd för att vara riksdagens plenisal vid händelse av krig. Här finns en ljuskrona tillverkad på fästningen, bestående av 276 bajonetter. Med sina tre symboler: krona, bajonetter och kedjor vill den påminna om kungamakten, militärmakten och straffångar som en gång byggde Karlsborgs fästning.

Vi fortsätter sedan till Forsviks bruk där man har smitt järn, sågat brädor och malt mjöl under sekler och vi får en guidning över 600 års industrihistoria i detta levande industrimuseum.

På gården Forsvik har sågats brädor till klosterbygget i Vadstena. Vid 1600-talets sluts inleds järnbrukstiden. Man producerade stångjärn som sjövägen fraktades för omlastning och vidare transport till Mariestad och Göteborg. Under 1800-talet dominerades produktionen av lantbruksmaskiner, pumpar, ventiler, rör, brandposter, motorer, trämassamaskiner och gjutgods av olika slag. På 1930-talet finns också ett skeppsvarv på bruket där man bygger och reparerar båtar.

Efter en eftermiddagsfika bär det hemåt igen.

Samling Hamnplan kl. 08.00 och ICA Parken, Adolfsberg kl. 08.15
Hemkomst: ca kl 18

För mer information, kontakta: Åke Jöneby tel 0705-69 97 99 eller ake.joneby@telia.com

Har du frågor?

Kontakta
Åke Jöneby
ake.joneby@telia.com

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Kursstart
26 sep 2019
Tider
To 08:00 - 18:00
Arr nr.
1020866
Platser kvar
Ja
Pris
600 kr