Sök kurser och utbildningar

Toggle course search
Du är här:

Att skriva roman och novell, fördjupning

Det här är rätt kurs för dig som har skrivit en del tidigare men som inte har hittat ditt stora skrivprojekt. Eller så har du en idé men är osäker på om den fungerar. På skrivarkursen får du leka med formen, mejsla fram ditt språk och din egen tematik. Och kanske är det här du påbörjar din roman eller din novellsamling. Tonvikten ligger på texthandledning. Kortare föreläsningar och skrivövningar kan förekomma.

Förkunskaper
Du ansöker med en kort motivering till varför du vill gå kursen och med ett textprov på 2-5 A4-sidor. Kursen är lämplig för dig som har gått någon av våra grundkurser och som redan är igång med ditt skrivande.

Upplägg & Innehåll
Det material som används är deltagarnas egna texter Till varje lektion lämnar du in en egen valfri text som distribueras till gruppen. Till första sammankomsten tar du med din första text ( Max 5 A4) På denna fördjupningskurs kommer vi att ägna mer tid (jämfört med grundkurserna) åt diskussioner om hur man hanterar och bygger upp ett mer omfattande material. Hur man använder olika stilmedel för att skapa komplexitet och spänst i berättelsen. Vi kommer också att titta mer på vad det är som fångar och berör i en text. Och även fråga oss vad det är som ligger bakom alla orden. Deltagarrna kommer att handledas i konsten att inte ge upp mitt i skrivandet, utan lära sig att använda motståndet för att gå vidare i processen och ta den till sitt naturliga slut. .

Varje lektion inleds med en kort reflektion , där kursledaren tar upp skrivandet och den litterära texten. och belyser ämnet från olika synvinklar.

Exempel på samtal genom textrespons och handledning:

• Den egna författarrösten. Vad består den av? Hur arbetar man fram den?
  • Vad är skillnaden mellan att redogöra för ett händelseförlopp och att gestalta det?
  • Strategi. Hur jobbar man med en längre text? Vilka olika strategier finns det och hur hittar man sin egen?

Vid de två första kurstillfällena ägnas tid åt att skapa ett tryggt och öppet klimat i gruppen, samt att förklara och prova på den metod som ligger till grund för de fortsatta textsamtalen. Vi kommer också att prata om hur vi skapar rum och tid för skrivandet i vår vardag. Huvudparten av varje lektion kommer sedan att ägnas åt samtal om de texter som deltagarna själva har författat.

Kursledare.
    Maja-Maria Henriksson är författare och fotograf. Hon debuterade 2010 med den uppmärksammade ungdomsboken Jag finns som blev Augustnominerad, vann bokjuryns pris 2010 för årets bästa ungdomsbok och Hans Petersonspriset 2010. Sommaren 2011 kom den fristående fortsättningen Inte på riktigt inte på låtsas. Maja-Maria har också tidigare varit verksam som skådespelare och textarbetare vid fria teatergrupper samt som dramapedagog.

Maja-Maria Henriksson

Kontaktinformation:

Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tack för visat intresse, vi kontaktar dig inom kort!

Plats: Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Startdatum: 2 feb 2017
Slutdatum: 11 maj 2017
Tid kvar till startdatum: 16 dagar
Antal veckor: 15
Tid: To 13:00-16:15
Studietimmar: 32
Sammankomster: 8
Arrangemangsnr: 874856
Platser kvar: Fåtal
Pris: 4400kr

Folkuniversitetet Stockholm

Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM

Toggle module

Paula om att utveckla sitt skrivande

Delbetalning

Toggle module

Human Konto – Ett kostnadsfritt kreditlöfte med möjlighet till delbetalning utan ränta!

I samarbete med Human Finans erbjuder vi olika alternativ till delbetalning av våra utbildningar. Du kan t.ex. låna räntefritt till din utbildning och dela upp din betalning i upp till 12 månader.

© 2017 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.

Om webbplatsen Organisationsnummer