Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

×
Sök Meny

Sök kurser och utbildningar

Toggle course search
Du är här:

Föräldraskap genom adoption

En kurs för dig som funderar på att adoptera eller har påbörjat en adoptionsprocess.

Riksdagen har beslutat att alla förstagångssökande av medgivande för mottagande av barn gällande internationell adoption ska ha deltagit och erhållit intyg i en föräldrautbildning anvisad av kommunen.

Syfte

Kursen ska ge dig en möjlighet att fatta väl genomtänkta beslut i din privata process. Kunskap kan göra den ofta oförutsägbara adoptionsprocessen lättare att hantera genom att klargöra de olika organisationernas roller och förväntningar. Kunskap kan även göra det lättare för adoptivfamiljen att tidigt upptäcka och hjälpa barn med särskilda behov.

Mål

I kursen får du kunskap och insikt om adoptivbarn och deras behov, adoptionsvärldens regler samt hur en adoption går till. Du får en djupare förståelse för adoptionens innebörd för dig själv som adoptivförälder och för barnet. Du får även veta vilken hjälp som finns om det skulle behövas.

Innehåll

Information om hur en internationell adoption går till. Kännedom om lagstiftningar och konventioner som reglerar adoptioner.

Att bilda familj

Om barns utveckling, behov och anknytningens betydelse. Förståelse för beteenden som kan bero på olika dysfunktioner i den tidiga ursprungsmiljön. Få insikt om vad man som blivande förälder kan behöva reflektera över i sin egen barndom.


Att adoptera

Hur ett barn påverkas av att svikas tidigt i livet och adoptionstriangeln. Tillfälle ges att belysa adoptionen ur många synvinklar. Att förstå vilken påverkan ett barn får på alla som ingår i ens nätverk.


Vilka barn behöver en familj?

Vilka barn är det som kan adopteras? Hälsorisker och funktionsnedsättningar som kan drabba barn till följd av brister i den tidiga miljön. Möjlighet till reflektion kring ens drömmar om ett barn.


Resan till barnet och tiden efter

Att få inblick i hur mottagandet av ett barn kan gå till. Hur kan man förbereda sig? Vad man ska tänka på under den första tiden? Kännedom om vilka reaktioner som kan förekomma hos både barnet men även hos en själv under den första tiden.


Att bli och vara en adoptivfamilj

Hur kan tidiga brister och separationer påverka barnet? Att lära sig tolka olika beteenden hos barn och tips om vad man kan göra. Möjlighet att reflektera över vad man kan göra för att vara förberedd på "det värsta". Reflektioner över vad man själv skulle tycka vara det svåraste och var man kan söka hjälp om man känner att det behövs. Insikter i faser som alla barn går igenom, men som kan vara extra känsliga för adopterade barn.


Studiematerial/Litteratur

Föräldraskap genom adoption - Utbildningsmaterial till föräldrautbildningen av Socialstyrelsen.

Undervisningsform och kursupplägg

I grupp om max 14 deltagare, par och ensamadopterande varvas samtal, diskussioner, information, värderingsövningar, film etc. Kursen innefattar 7 träffar.

Övrig information om kursavgiften

OBS! Priset är per person. Kurslitteratur ingår i kursavgiften.

Om läraren

Mia Regnér är utbildad stressterapeut och avspänningspedagog, utbildad i Föräldra- och adoptionskunskap samt Mental färdighetsträning/prestationspsykologi. Kursledaren har tystnadsplikt.

Kursledare

Mia Regnér

Kontaktinformation:

Folkuniversitetet estet i Malmö

kurser.syd@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tack för visat intresse, vi kontaktar dig inom kort!

Information

Toggle module
Plats: Regementsgatan 4, 21142 MALMÖ
Startdatum: Ej fastställt
Slutdatum:
Antal veckor: 7
Tid: Må 14:45-17:45
Studietimmar: 28
Sammankomster: 7
Arrangemangsnr: 858981
Platser kvar: Ja
Pris: 3400kr

Karta

Toggle module

FOLKUNIVERSITETET I MALMÖ

Regementsgatan 4, 21142 MALMÖ

© 2017 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.

Om webbplatsen Organisationsnummer