Sök Meny

Sök kurser och utbildningar

Toggle course search

Psykodrama, midvinterkurs

Det här är en kurs som bedrivs i samarbete med Nordisk utbildning i psykodrama och sociodrama. Kursorterna är Stockholm, Hangö i Finland samt Åland. Kurserna är på svenska. Som deltagare väljer du själv antal kurser per år för att passa din egen studietakt. För de som inte tidigare har påbörjat utbildningen blir dessa dagar en introduktion.

På denna intensiva kurs ägnar vi oss åt relationsträning i psykodramatisk form. Vi undersöker roller, dialoger och relationer. Vi ser på dåtid, nutid och framtid. Vi dramatiserar tillsammans och går in i våra egna och andras roller. Genom psykodramat utvecklas kreativitet och spontanitet. Vi delar med oss av och sätter ord på våra egna upplevelser.

Målgrupp
Kursen riktar sig till yrkesverksamma inom exempelvis socialt arbete, sjukvårdsarbete, hälsoarbete, kulturarbete, pedagogik och som vill utveckla sin metodik och förståelse inom området relationer och livskunskap.

Förkunskaper
Detta är en kurs på fortbildningsnivå. Kursen kräver en grundläggande yrkesutbildning inom vård, pedagogik, konst eller en motsvarande praktik. Kontakta gärna Psykodrama för en intervju.

Om psykodrama
Psykodramametoden utformades av läkaren J.L. Moreno i Wien i början av 1900-talet. Utgångspunkten är barnets lek med rollbyten och dramatiseringar av sina fantasier. Lekens sätt att konkret hantera upplevelser i ett spontant flöde för psykodramat in på samhällets olika områden så som vård, utbildning och teater.

Grundtankar
Den psykodramatiska tekniken bygger både teoretiskt och praktiskt på dialogprincipen; en människa talar till en annan, som i sin tur svarar. Utbytet utgör en dialog, ett flöde av både verbal och kroppslig information. I psykodramat arbetar man med att gestalta och fördjupa dialogen. Genom att byta roll med den andra parten i dialogen, upplever deltagarna dess bägge poler. En historia växer fram genom rollbyten och dialoger. Psykodramat kan också ses som en konstart i sig.

En annan grundläggande tanke i psykodrama är att människan befinner sig i ett relationsnätverk; hon är i kontakt med flera personer, tankar och minnen. Relationerna bildar en väv av ständig rörelse, ett kommunikativt fält, där individen finner sitt sammanhang och sin mening. Den psykodramatiska teorin betraktar oss från födelsen utrustade med förmågan att relatera till andra människor. Genom psykodramat tränar vi oss i att leva oss in i andra människor och försöka se oss själva från deras perspektiv. Detta kallas ibland mentalisering.

Sociodramat är en form av improviserad gestaltning av ett socialt eller politiskt skeende. Denna tillämpning passar bra för konstnärligt, politiskt, socialt och organisationsutvecklande arbete. Sociodramat har även en given tillämpning inom pedagogiken.

För mer information klicka på länkarna längst ner på sidan.

Kursledare
Göran Högberg är allmän psykiater, barn och ungdomspsykiater, leg. psykoterapeut, diplomerad psykodramatiker.

Kursledare

Göran Högberg

Kontaktinformation:

Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Stäng

Det verkar som att något blev fel.

Tack för visat intresse, vi kontaktar dig inom kort!

Bokning

Toggle module
Plats: Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Startdatum: 7 jan 2015
Slutdatum: 9 jan 2015
Tid kvar till startdatum: 18 dagar
Antal veckor: 1
Tid: On 09:00-18:00
To 09:00-18:00
Fr 09:00-18:00
Studietimmar: 30
Sammankomster: 3
Arrangemangsnr: 41081
Platser kvar: Ja
Pris: 2850kr

Karta

Toggle module

Folkuniversitetet Stockholm

Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM

© 2014 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.

Om webbplatsen Organisationsnummer