Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Vandring – hälsa för kropp och själ

Vandring – hälsa för kropp och själ

Trenden att vandra, även att gå väldigt långt, ökar just nu nästan explosionsartat. Kan det vara så att vi i vår pressade och stressade tid behöver ett sätt att komma i balans för både kropp och själ och att vandringen är den ideala vägen till båda?

Vandrare berättar att de gett sig ut på långvandring av många olika skäl: att hantera en kris, göra en omstart eller bara för att få utrymme att tänka. Samtidigt ser forskningen allt tydligare fysiska hälsofördelar med att vandra. Det är en skonsam motionsform som är bra för vikt, hjärta, stress och kort sagt hela kroppen.

Att vandra långt är dock inget nytt fenomen – människan har alltid vandrat för att förflytta sig. I pilgrimsvandringens historia har människor brutit upp för att gå genom hela Europa, projekt som kunde ta många månader.

Litteraturvetaren Camilla Brudin Borg har intervjuat dagens långvandrare på pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien och på leden till Everest base camp i Nepal om deras motiv och upplevelser. Föreläsningen handlar om hur det är att vandra, om vad vandrare vill uppnå, varför de vandrar så långt men också om hur vandringens fördelar beskrivs i myter, legender och skönlitteratur. Varför följer exempelvis pilgrimerna fjärilarna på vägen till Santiago de Compostela?

Föreläsare

Camilla Brudin Borg är forskare vid Göteborgs universitet där hon undervisar i litteraturvetenskap med speciell inriktning på litteratur och natur, klimatfiktion, utopier och vandringslitteratur. Hon arbetar just nu med ett projekt som undersöker relationen mellan vandring och berättande på två av världens mest populära vandringsleder: Pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien och Everest Base Camp Trek i Nepal. Hon har själv gått lederna flera gånger, intervjuat vandrare och studerar hur vandrande och vandring beskrivs i vandrares egna berättelser, i vandringslitteratur, guideböcker och i bloggar.

Länkar

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Kursstart
12 nov 2019
Slutdatum
12 nov 2019
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
24 dagar
Tider
Ti 18:00 - 20:00
Studietimmar
2
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
1 st
Arr nr.
1023749
Platser kvar
Ja
Pris
250 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners