Sök Meny
Intervju med Said Khalil

Dags att lära sig dari!

Said Khalil undervisar i dari, det språk som talas av mer än hälften av befolkningen i Afghanistan. Said menar att det finns flera olika skäl till att lära sig dari om man bor i Sverige. Behovet av tolkar i dari har växt under senare år och för de som blev analfabeter på grund av alla krig i Afganistan kan det vara en chans att börja om, att få lära sig språket i Sverige.

Var i världen talas dari?
– Dari är ett samlingsnamn för de persiska dialekter som talas i Afghanistan. I Afghanistan är dari, tillsammans med pashto, det officiella skriftspråket.

Vilka vill lära sig dari i Sverige?
– Det finns både barn och vuxna som vill och behöver lära sig dari. För afghanska barn är det lätt att glömma sitt modersmål, eftersom de knappt hör andra barn eller vuxna i Sverige som pratar språket. När de sedan blir vuxna kanske de vill åka tillbaka till sitt hemland för att studera eller jobba, och då underlättar det verkligen om de redan kan läsa och skriva på sitt modersmål. Och för de afghaner som blev analfabeter på grund av alla krig i Afghanistan, kan det vara en chans att börja om, att få en möjlighet att lära sig språket i Sverige.

– Nu för tiden ser jag också många i Sverige som gifter sig med afghaner och som därför vill lära sig språket. Sedan har behovet av tolkar i dari växt under senare år i Sverige.

Är det svårt för en svensk att lära sig dari?
– Ja, jag tror att det kan vara rätt svårt – men det är absolut inte omöjligt!
För det första så har vi inte samma alfabet, vi använder arabiska bokstäver, för det andra är det stor skillnad i grammatiken. En annan stor skillnad är förstås att vi skriver från höger till vänster.

Finns det några likheter med svenskan, till exempel ord eller uttryck?
– Svårt att säga, men jag tror bara att det är de internationella orden som är lika, till exempel internet, tavla, glas, telefon, namn, nej.

Vilket är ditt favorit-ordspråk på dari? Och vad är innebörden?
کوه هرقدر که بلند باشد، بازهم سر خود راه دارد

- Även det högsta berget har en väg till toppen. Innebörden är ungefär: Finns viljan så finns det alltid en lösning.

Om Said Khalil
Said Khalil kommer från Afghanistan och är född 1990. Said utbildade sig till läkare i Tadzjikistan, och är en baddare på språk. Förutom sitt modersmål dari, talar han engelska, ryska, uzbekiska, hindi och svenska. År 2016 flyttade han till Sverige. Nu arbetar han som handledare, administratör och verksamhetsutvecklare på Jobbklar AB.

Fakta om dari
Namnet på språket dari har en stor betydelse i Afghanistans historia. År 1964 bytte Afghanistans regering språk från farsi till dari för att markera en nationell identitet, skild från Iran. Språket talas av 50-70 % av Afghanistans invånare och dominerar i stora städer som Mazar-Sharif, Kabul och Herat. 

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners