Sök Meny
Intervju med Olle Forsslöf

Tecknade serier på frammarsch.

Olle Forsslöf är serietecknare, illustratör och driver ett eget serieförlag. I höst leder han Folkuniversitetets nya kurs i serieteckning och håller en workshop i digitalt måleri. Det är viktigt att kurserna är roliga och inspirerande, säger Olle Forsslöf.– Jag kommer att gå igenom många olika metoder och visa på vilka möjligheter som finns inom tecknandet.

Olle Forsslöf jobbar som redaktör, talangscout, grafiker, ekonomiansvarig och postansvarig på sitt eget serieförlag Peow Studio– det vill säga, han gör allt som måste skötas på ett förlag. Han frilansar även som illustratör och serietecknare och försöker dessutom hinna med att teckna på sina egna saker. Han har gått på två konstskolor, Nyckelviksskolan och Gerlesborgsskolans filial i Stockholm.

Hur kom det sig att du började intressera dig för serietecknande och digitalt måleri?
–Det var när jag började på Nyckelviksskolan och för första gången träffade vänner som delade samma intresse. I början tecknade jag analogt, men i takt med att jag såg mer och mer konst online, som var digital, så började jag testa att teckna med en ritplatta – och på den vägen är det. Jag tycker inte att någon form är bättre än den andra, men om man har snäva deadlines eller skissar mycket så är det tidseffektivt att skapa digitalt.

Vad gör du på Folkuniversitetet?
– I höst ska jag för första gången hålla en egen kurs i serieteckning, och lite senare på hösten även en workshop i digitalt måleri och tecknande. Workshopen är en chans att få prova på digitalt måleri, och förhoppningsvis kan det utvecklas till att bli en kurs framöver.
– Eftersom jag är både serietecknare och redaktör och har mycket kontakt med andra tecknare, så kände jag att det finns mycket att lära ut och dela med sig av på det här området. Jag har tidigare gått seriekurser som har varit lite sådär, och jag tror att jag kan göra det till något roligt och inspirerande.

Varför ska man gå dina kurser?
– Om du redan tecknar eller målar men är nyfiken på att prova digitalt måleri, så är workshopen perfekt för dig. Jag kommer att gå igenom och visa många olika metoder, och även visa på vilka möjligheter som finns – ge mersmak helt enkelt!

– Men självklart behöver man inte kunna måla eller teckna, det räcker med viljan att lära sig. Digitalt måleri är i grunden samma kunskap som analogt måleri och tecknande, det är bara andra verktyg att jobba med.

– Seriekursen är både för nybörjare och för de som redan kan teckna, men som vill få mer kunskap om mediet. Jag kommer inte lära ut "hur man tecknar" utan snarare visa på alla olika sätt som är möjliga att teckna, och försöka hjälpa till att hitta "ditt språk". Det blir mycket praktiska övningar och tankeställare, teori och praktik. Sedan hoppas jag att det kommer att bli diskussioner i gruppen om arbetet vi gör tillsammans.

Vad är roligast med att undervisa?
– Det är väldigt roligt att se när en person tar till sig det man lär ut och när man märker att personen utvecklas, men det är också kul att ha en dialog med deltagarna och att komma fram till saker tillsammans.

Vad har du för tankar kring serieskapande och den nya vurmen för serier under senare år?
– Det är superkul att seriemediet växer i Sverige och i hela världen. Jag har åkt runt på olika typer av seriefestivaler i Europa och på andra sidan atlanten och det är fantastiskt att se hur mycket som finns och hur olika serier kan vara varandra. Personligen är jag inte så mycket för de stora seriehusen från USA, men det som sker på lite lägre nivåer är oerhört spännande.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners