Intervju med Marie-Louise Eklöf

Marie-Louise guidar till de vilda örterna

Lär dig att plocka vilda örter till middagen, att skapa ditt eget gröna apotek och att tillverka ditt eget schampo. Marie-Louise Eklöf, örtterapeut och expert på fytokemi – läran om örternas kemiska ämnen – guidar till de vilda växternas värld.

Marie-Louise har jobbat med hälsa i hela sitt liv. Redan som 14-åring började hon leda kost- och motionsgrupper i Friluftsfrämjandets regi. Hon är utbildad gymnastiklärare och kroppsterapeut, har drivit hälsocenter och arrangerat hälsoresor, och var med och startade "Master Training", som senare köptes av Prins Daniel.

Under 80-talets slut ledde olika händelser in henne på örternas område.

– Triggad av fascination över den läkande förmågan hos ett enkelt groblad väcktes min lust att lära mig mer, och jag började på en fyraårig engelsk utbildning i fytomedicin, berättar Marie-Louise.

I mitten av 90-talet öppnade hon Eklöfs Inspira – ett grönt apotek, och startade även Eklöfs örtutbildningar. Hon har gett ut flera uppmärksammade böcker och medverkat som "läkeörtsexpert" i media.

Vad gör du på Folkuniversitetet?
– Jag föreläser om vilda örter och läketräd med uppföljande vandringar. Det blir även en längre kurs då vi går igenom hur man på bästa sätt kan bruka och tillaga sina örter. Utöver detta kan den intresserade komma på en löddrig kurskväll då jag visar hur man kan blanda sitt eget örtschampo och tvål.

Varför ska man gå på dina föreläsningar och kurser?
– För att bli inspirerad av hur mycket vilt och grönt som väntar runt husknuten, som kan användas för att skapa ett grönt kryddutbud. Dessutom kan det vara bra att få tips om vad man tryggt kan plocka till middag.

Vad får man att lära sig?
– Man kommer att få grundläggande kunskaper om våra svenska vilda växter och hur man kan använda dem till mat, krydda och hälsa. Det är viktigt att ha goda kunskaper i detta ämne så att man känner sig säker när man skördar. Kurskvällarna varvar teori med praktik för att kunskapen ska sätta sig i både knopp och kropp.

Har du någon inspirationskälla inom ditt område?
– Min inspirationskälla är nog livet och naturens sinnrikhet. Dessutom är jag väldigt inspirerad av Hildegard av Bingen, en tysk nunna som levde på 1100-talet. Trots att det är länge sedan hon skrev sina böcker tycks de vara högaktuella idag.

Har du något motto i livet, eller en oanad talang?
– Mitt och min verksamhets motto är att skapa en fusion mellan gammal klokskap och modern vetenskap. En oanad talang – att berätta historier.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Sista minuten-kurser

Här hittar du vårt utbud av sista minuten-kurser med 25% rabatt.

Till sista minuten-kurserna

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test.

Följ oss!

@folkuniversitetetstockholm

Twitter@Folkuniv_sthlm

Facebook Folkuniversitetet Stockholm folkuniversitetetstockholm

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm. Här kan du läsa mer om våra samarbetspartners.

Våra samarbetspartners