Sök Meny

”Jag har mitt liv här nu”

Redan som barn drömde Luise Mirow om att få bo i Sverige. Astrid Lindgren, ABBA och framförallt det svenska språket lockade. För två år sedan flyttade hon hit och nu pratar hon flytande svenska och läser filosofi på universitetet. Att hon kommer från Berlin är omöjligt att höra.

Varför kom du till Sverige?
– Jag ville göra något annorlunda efter gymnasiet och det har alltid varit en dröm att få bo här. Vi var mycket i Skandinavien under min uppväxt och jag gillar verkligen svenska. Det låter så fint, inte alls så fyrkantigt som tyskan.

– Första året jobbade jag som au pair på Lidingö, samtidigt som jag läste svenska på Folkuniversitetet. Det var en perfekt kombination att studera och bo i en familj. Dels för att jag gillar barn och dels för att jag lärde känna den svenska kulturen. Jag skulle aldrig ha kunnat lära mig svenska så bra om jag inte hade bott i familjen.

Varför valde du att läsa svenska på just Folkuniversitetet?
– Det var värdfamiljen som rekommenderade Folkuniversitetet. De hade goda erfarenheter från tidigare au pairer. Jag läste också på ett annat studieförbund, men det var så många tyskar i gruppen och det var inte lika roligt. Jag har gått några intensivkurser på dagtid från nivå A2 upp till C1.

Vad är roligast med att läsa svenska hos oss?
– Det är alltid så bra stämning här. Jag gillar atmosfären och lärarna är väldigt duktiga. Här hade alla olika bakgrunder och var i blandade åldrar. Jag lärde mig mycket mer än bara svenska. Jag träffar fortfarande två av mina kurskamrater som nu är nära vänner till mig.

Finns det något som är svårt med svenskan?
– Uttalet och språkmelodin. Det var svårt att få bort den tyska accenten. Jag lyssnade mycket på ljudböcker, podcaster och radio. En av mina lärare, Johannes, korrigerade mig mycket i början. Det var jobbigt, men han gav inte upp och det är jag glad för.

Vad tycker du om Sverige?
– Det är konstigt, men trots att det är mörkt och kallt känner jag mig hemma här. Jag har alltid gillat vintern och jag trivs bland svenskarna och den lugna mentaliteten. Första tiden var det jobbigt med omställningen, mörkret och alla intryck, men jag har vant mig.

Finns det något som är konstigt eller annorlunda?
– Småsaker som till exempel barnuppfostran. Här är det väldigt liberalt jämfört med i Tyskland. Jag tycker att det är bra med disciplin. Man kan inte diskutera allting med barnen. Självklart är det de vuxna som ska bestämma. Den största skillnaden är auktoriteten.

– En annan sak är att ni inte har några kontanter. Det tyckte jag var konstigt i början. En gång när jag var i kyrkan skulle man swisha kollekten. Det var märkligt. När jag åker tillbaka till Tyskland på besök måste jag vänja mig tillbaka med kontanter.

Hur ser framtiden ut?
– Nästa höst tänkte jag läsa filosofi och lingvistik på Stockholms universitet. Jag blir klar med min kandidatexamen till sommaren 2018. Nu undervisar jag lite på Folkuniversitetet. Det vore kul att fortsätta undervisa, kanske fortsätter jag att läsa lite mer först. Jag har mitt liv här nu, men många av mina vänner och familjen är i Berlin.

Har du något motto i livet?
– Ja, flera! Våga gå mot strömmen. Lyssna på det du mår bra av och stå för det.

Luise Mirow bor i Sollentuna och läser tredje terminen teoretisk filosofi på Stockholms universitet. På fritiden gillar hon att läsa och skriva. Hon spelar altfiol som hobby i en amatörorkester i Vasastan.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners