Sök Meny
Intervju med Laura Aronovici

Ett nobelt samarbete.

Laura Aronovici, litteraturansvarig på Nobelmuseet föreläser på Folkuniversitetet den 2 mars om poeten och låtskrivaren Bob Dylans liv, arbete och väg till Nobelpriset i litteratur. Vi frågade Laura om hennes egen relation till Bob Dylan och vilken litteraturpristagare som har gjort störst intryck på henne genom åren.

Laura Aronovici arbetar som chef för den publika avdelningen på Nobelmuseet. Sedan hon började 2003 har hon haft en rad olika arbetsuppgifter, och under många år har hon varit litteraturansvarig, vilket innebär att litteraturpriset är hennes specialområde.

- Varje år får jag chansen att sätta mig in i ett nytt och spännande författarskap. Kunskaperna förmedlar jag sedan vidare till mina kollegor och till besökare på museet samt via samarbete med till exempel Folkuniversitetet, säger Laura Aronovici.

Varför ska man gå på din föreläsning om Bob Dylan?
- Det har skrivits otaliga böcker om Bob Dylan, och hans person, musik och texter har analyserats ur alla möjliga perspektiv. Jag tänker tillföra ett nytt perspektiv, och det är Bob Dylan som Nobelpristagare. Jag tror att även om man är en stor kännare av Bob Dylan så kommer man att få höra lite nytt på min föreläsning.

Hur är din egen relation till Bob Dylan?
- Jag hör inte till en generation som har växt upp med Bob Dylans musik. Innan Nobelpriset hade jag inte någon nära relation till honom. Men sedan december förra året har jag kommit honom närmare. Det är det som är så roligt med Nobelpriset, att jag varje år får chansen att upptäcka och sätta mig in i en persons liv och gärning så pass grundligt att det till slut nästan känns som en nära bekant.

Vilken är din favoritlåt av Bob Dylan?
- Jag har två favoritlåtar, och båda är duetter - Girl from the North Country och Oh sister. Det jag tycker mest om med låtarna är melodierna och Bob Dylans röst - och i båda fallen hans röst i relation till de två andra artisterna.

Vem tycker du ska få Nobelpriset i litteratur 2017?
- Det som är spännande med Nobelprisen och kanske i synnerhet med priset i litteratur, är att det nästan alltid har förmågan att överraska. Jag har flera gånger försökt gissa men har inte lyckats pricka rätt hittills. Så jag ser helt enkelt fram emot att bli överraskad igen och att få chansen att upptäcka ytterligare ett fantastiskt författarskap.

Vilken litteraturpristagare har gjort störst intryck?
- Jag har äran att träffa Nobelpristagarna varje år, när de kommer till Nobelmuseet. Av litteraturpristagarna är mitt starkaste minne av Tomas Tranströmer. Jag var i Börssalen då priset tillkännagavs och jag glömmer aldrig reaktionen och stämningen i salen, det var helt magiskt.

- Sedan fick jag äran att åka hem till Tomas Tranströmer. Vi brukar be Nobelpristagarna att skriva sitt namn på undersidan av kaféstolarna i museet, stolarna fungerar som vår gästbok kan man säga. Tranströmer hade inte möjlighet att komma till museet, så jag och en kollega fick åka hem till honom istället. Ett oförglömligt minne.

Om samarbetet mellan Folkuniversitetet och Nobelmuseet

Samarbetet mellan Folkuniversitetet och Nobelmuseet har pågått under några år, och innebär att någon från museet föreläser vid cirka tre tillfällen per termin. Alla föreläsningar har kopplingar till Nobelpriset men på olika sätt, allt från 'Radioaktiva Nobelpris' till 'Churchills intresse för konst'.

- Eftersom Nobelmuseet är ganska litet och vi ständigt letar efter nya målgrupper utanför vårt eget hus, kändes ett samarbete med Folkuniversitetet som en god idé. För många av lyssnarna är det första gången de kommer i kontakt med Nobelmuseets verksamhet. Vi hoppas att de genom föreläsningarna ska bli inspirerade och sedan besöka museet, säger Jeanette Peterberg, Event manager på Nobelmuseet.

 

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss!

@folkuniversitetetstockholm

 Twitter@Folkuniv_sthlm

Facebook Folkuniversitetet Stockholm folkuniversitetetstockholm

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners