Sök Meny
Viktigt om vego

Viktigt om vego

Vill du äta mer grönt och mindre kött? Dietisten Karin Magnusson slår hål på myter om kosttrender och dieter. Hon lär dig grundläggande näringslära - antingen allmän eller med fokus på vegetarisk och vegansk mat - så att du inte missar livsviktig näring för kroppen.

Varför är det viktigt med näringslära speciellt för veganer och vegetarianer?
– För att det inte är så enkelt att bara ta bort nånting från tallriken. Går du över till vegankost och slutar äta mjölk, ägg, fisk och kött finns det risk att du missar en massa viktig näring och då är det såklart bra att ha kunskaper i näringslära för att veta vad du ska äta i stället.

Vad händer i kroppen om man inte får i sig tillräckligt med näring?
– Du blir trött, hängig, blek, sjuk och allmänt otrevlig 😊.

Hur kan man veta vad som är sant eller falskt bland diettrender?
– Börja med att utgå från att allt som låter för bra för att vara sant – inte är sant. Bli också misstänksam om en diet utesluter väldigt många livsmedel, då finns det alltid risk för näringsbrister. De allra flesta dieter är tänkta för att fungera kortsiktigt – och det gör de ju också, om du lyckas följa dem. Vill du ha en långsiktig hälsosam kost så behöver du sikta på små förändringar som inte märks så mycket. Då är det störst chans att du kommer att klara att leva efter det.

Hur hittar man rätt i utbudet av vegoprodukter?
– Man testar och smakar och lär sig att läsa innehållsförteckningar!

Har du en favoriträtt som är riktigt nyttig?
– Jag har både nyttiga och onyttiga favoriträtter! Grönkål är ju bland det nyttigaste vi kan äta och det är verkligen fantastiskt gott att tillaga i ugn på låg värme med god olivolja och salt. Gillar också lax, ägg och många av de vegoprodukter som finns på marknaden. En annan favorit så här på hösten är Potage, en fransk rotfruktssoppa med stora bitar av gulbetor och morötter som toppas med pumpakärnor och chèvre eller någon annan ost.


Kort om Karin Magnusson
Karin Magnusson är leg. dietist och KBT-terapeut och har lång erfarenhet av att hjälpa människor att förändra sina matvanor. Hon är kostexpert och jobbar som föreläsare, kursledare och skriver om kost kopplat till träning och hälsa.

 

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners