Intervju med Carl Johan Sundberg

Därför mår vi bättre av träning

Hur påverkas hjärnan av träning och vilken inverkan har generna för träningsresultatet? Under sin föreläsning "Gener, träning och hälsa" berättar Carl-Johan Sundberg, professor vid Karolinska Institutet, om vad som egentligen händer i kroppen när vi tränar och hur det bidrar till ökad hälsa och förbättrad fysisk funktionsförmåga.

Carl Johan Sundberg är läkare och professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet. Hans forskning innefattar studier av hur gener och epigenetiska mekanismer är involverade i anpassningen till träning och fysisk aktivitet hos friska försökspersoner, idrottare och patienter med bland annat bröstcancer och diabetes.

Carl Johan är även verksam som medicinsk redaktör på Läkartidningen och ledamot i Internationella Olympiska Kommitténs Medicinska Kommission. Han har skrivit ett antal läroböcker, däribland Biologi Direkt för högstadiet och Campus Biologi för gymnasiet samt populariserade faktaböcker såsom Hälsa på Recept.

Varför ska man gå på din föreläsning på Folkuniversitetet?
– För att få veta mer om vad som händer i kroppen när vi tränar. Hur påverkas till exempel hjärnan, blodtryck, blodsocker och vikt? Dessutom diskuterar vi hur generna påverkar träningsresultaten.

– Jag kommer även att ta upp frågan om det är lättare att träna en muskel som tidigare har varit tränad – det vill säga om muskeln har någon form av molekylärt minne. Vi berör skillnaden i effekt mellan intervallträning och vanlig konditionsträning samt hur träning kan riktas och anpassas till olika patientgrupper för att förbättra deras hälsotillstånd. Det blir också tid för frågor.

Finns det ett enkelt svar på varför träning är bra för vår hälsa?
– Ja, därför att träning påverkar alla våra organ så att de fungerar bättre. Träningens motsats – stillasittandet – är starkt förknippat med ohälsa. Viktigast av allt är att lämna ett stillasittande liv.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Sista minuten-kurser

Här hittar du vårt utbud av sista minuten-kurser med 25% rabatt.

Till sista minuten-kurserna

Hälsosatsning 2017

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att stockholmarna är mer stressade än folk i övriga landet. Under hösten 2017 har vi en satsning på kurser och föreläsningar inom hälsa och livsfrågor.

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test.

Följ oss!

@folkuniversitetetstockholm

Twitter@Folkuniv_sthlm

Facebook Folkuniversitetet Stockholm folkuniversitetetstockholm

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm. Här kan du läsa mer om våra samarbetspartners.

Våra samarbetspartners